
آیا کودکان اوتیسم میتوانند در مدرسه عادی درس بخوانند؟ یکی از برهههای پرچالش زندگی کودکان دارای اوتیسم، مدرسه مناسب برای اوست. یک مدرسه باید دارای چه ویژگی هایی باشد تا مناسب کودک اوتیسم باشد؟ کودک اوتیسم چه مشکلاتی را در مدرسه تجربه میکند؟ راه حل این مشکلات چیست؟ همکلاسیهای کودک او را نمیپذیرند، معلمها از وضعیت تحصیلی او شکایت میکنند، کودک علاقهای به مدرسه نشان نمیدهد و … .
در این مقاله از پایگاه دانش کلینیک آنلاین کاکادو قصد داریم به بررسی دلایل ایجاد مشکلاتی از این قبیل و برخی راهکارها، جهت برطرف کردن و یا تعدیل آنها بپردازیم تا ببینیم که کودکان اوتیسم هم با برطرف کردن برخی موانع میتوانند در مدرسه عادی درس بخوانند. پیشنهاد میکنیم تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا باتفاق به نتیجه لازم دست یابیم.
تاخیر در پردازش شناختی چیست؟

تاخیر در پردازش را نباید با بهرهی هوشی پایین اشتباه بگیریم. این مشکل با توانایی درک، ارزیابی و ترکیب مشاهدات و یافتهها توسط کودک با ویژگیهای اوتیسم هم متفاوت است. تاخیر در پردازش کلام و نوشتار، ریشه در مشکلات عصبشناختی دارد. کودکانی که از این مسئله رنج میبرند در برگرداندن زبان به اندیشه و بالعکس مشکل دارند.
موقعیتی را تصور کنید که با داشتن یکسری اطلاعات ابتدایی با یک فرد خارجیزبان گفتگو میکنید؛ در حالیکه طرف مقابل شما تند تند صحبت میکند، باید تک تک کلمات را به معادلی که میفهمید برگردانید و ضمن اینکار بخش زیادی از گفتهها را از دست میدهید. این کودکان همیشه در چنین وضعیتی قرار دارند.
زمانی که در کلاس درس از کودک انتظار میرود دستش را بالا ببرد و به سوال پاسخ دهد، تاخیر در پردازش مانع از این واکنش از سمت کودک میشود. هنگامی که از یک کودک دارای اوتیسم سوالی پرسیده میشود، معلمی که آموزشندیده باشد به جای اینکه صبر کند تا کودک پاسخ دهد با تکرار سوال و اظهار بیحوصلگی استرس او را بالا میبرد. در صورتی که فشار زیادی از طرف معلم به کودک وارد شود، کودک رفتار نامناسبی نشان میدهد. هنگامی که این اتفاق چندینبار تکرار شود، بازگرداندن توجه کودک به کلاس تبدیل به یک چالش جدی میشود.
بعضی کودکان از روشهایی استفاده میکنند تا برای پردازش، زمان بخرند. مانند تکرار کردن سوال، درخواست چندثانیه وقت یا گذاشتن انگشت روی صورت تا نشان دهند دارند فکر میکنند.
تفاوت ادراکات حسی کودک اوتیسم

مشکلات در ادراک حسی شامل کمحسی، بیشحسی و یا ترکیبی از هر دو است. به این معنا که کودک بعضی حواس را کمتر یا بیشتر از حد عادی درک میکند. این مشکل در درک هر کدام از حواس (بینایی، شنوایی، لامسه، چشایی، حس عمقی و …) میتواند رخ دهد.
کودک ممکن است به صداهای خاصی حساس باشد. کمحسی حس تعادل و فقدان درک عمق داشته باشد و یا تحمل مزه یا بافتهای غذایی خاصی را نداشته باشد.
یکی از نمونههای مشکل در درک حس در کلاس درس، کشیده شدن مداد روی کاغذ است که میتواند در حد خراشیده شدن گچ روی تخته سیاه کودک را آزار دهد. کودکان دچار بهم ریختگی حسی ممکن است با کوچکترین محرکی دچار حواسپرتی شده یا زمان زیادی با جزییات یک فعالیت درگیر باشند.
مهارتهای اجتماعی

نقص در مهارتهای اجتماعی میتواند کودک دارای اوتیسم را غیرعادی جلوه بدهد. بدون آموزش و آگاهیدهی، حتی یک معلم خوب نیز ممکن است با کودک رفتار تند و زورگویانه داشته باشد.
مدرسه یک مکان عالی برای کسب و تمرین مهارتهای اجتماعی است و معلم میتواند کمک زیادی به ارتقای مهارتهای اجتماعی کودک کند. معلم میتواند دیگر دانشآموزان را برای کمک به دوست دارای اوتیسم خود ترغیب کند تا در نهایت کودک هم بتواند احساسات و عواطف خود را بیان کند و عواطف و احساساتی که دیگران با کلام، اعمال یا در چهرهی خود نشان میدهند متوجه شود.
چالش بیان کردن

ضعف در مهارتهای بیانی، حتی کودکی را که ظرفیت ذهنی مناسبی برای حضور در کلاس درس دارد، دچار چالش کرده و مانع حضور او میشود. این کودکان هم در بیان احساسات و عواطف خود ناتوان هستند و هم از درک عواطف دیگران و نحوهی پاسخدهی به آنها عاجزند. این مشکل میتواند شدید (فقدان توانایی تشخیص چهره و تمایز بین افراد مختلف) یا خفیف (عدم توانایی درک تغییرات لحن هنگام برقراری ارتباط) باشد.
ضعف در مهارتهای حرکتی

مهارتهای حرکتی به دو دستهی کلی “مهارتهای حرکتی ریز” و “مهارتهای حرکتی درشت ” تقسیم میشوند. ضعف در مهارتهای حرکتی ریز میتواند در دستخط بد نمود پیدا کند.
مجبور کردن کودک به انجام تمرینات بی پایان نوشتاری برای بهبود دستخط، علیرغم رایج بودن، به هیچوجه راهکار خوبی نیست. بهطور معمول با تمرینات انفرادی اجباری تنها عادتهای بد کودک تقویت میشوند. ضعف در مهارتهای حرکتی درشت خود را به صورت عدم هماهنگی حرکتی و خامی حرکتی نشان میدهد. لذا دانشآموزان دارای اوتیسم در فعالیتهای فیزیکیای که نیاز به هماهنگی حرکتی دارند. مانند تربیت بدنی نیز باید مشارکت داده شوند.
وظایف معلم و خانواده ها برای کمک به کودک اوتیسم

- قبل از اینکه از کودک انتظار پاسخ داشته باشیم به او زمان کافی بدهیم تا سوال را پردازش کند.
- به کودک اجازه بدهیم در کلاس درس از دستگاه ضبط استفاده کند یا خلاصهی درس را بهصورت مکتوب در اختیار او قرار بدهیم.
- معلم باید از کودک بخواهد تا بدون خجالت با او از هرچیزی که در محیط حواسش را پرت میکند حرف بزند. با اینکار معلم و مدیر بسیاری از مشکلاتی که بر سر راه یادگیری کودک هستند را متوجه شده و قادر به رفع آنها میشوند.
- بهجای حذف عادتهای خاص کودک، به او آموزش دهیم تا از آنها در جای درست استفاده کند.
- در طول زمان و با تشویق درست و مداوم به کودک آموزش دهیم تا گفتار خود را کنترل و بهگونهای صحبت کند که از طرف همسالان خود ترد نشود.
- کودکی که مشکل دستخط دارد را به کاردرمانگر معرفی کنیم.
در این مقاله متوجه شدیم که در چه شرایطی کودکان اوتیسم میتوانند در مدرسه عادی درس بخوانند. برای کسب اطلاعات بیشتر توصیه میکنیم درمورد تفاوت بیماری با اختلال اطلاعات بیشتر کسب کنید. در این خصوص توجه شما را به مقاله بیماری، اختلال و سندروم چه تفاوتی با هم دارند؟ از پایگاه دانش کلینیک آنلاین کاکادو جلب میکنیم همچنین میتوانید برای ارزیابی و درمان کودک خود به کلینیک کاردرمانی آنلاین کاکادو مراجعه فرمایید.
نویسنده: زینب باقری– کاردرمانگر
منبع:
جهت کسب اطلاعات بیشتر از صفحه تماس با ما با کارشناسان ما در ارتباط باشید.