در این مقاله از پایگاه دانش کاکادو قصد داریم تا به موضوع هوش و استعداد در کودکان اوتیسم بپردازیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
پژوهشگران عنوان میکنند که رابطه هوش و اختلال طیف اوتیسم هنوز بهصورت کامل و واضح مشخص نیست. اگرچه درصدی از افراد دارای اوتیسم دارای ناتوانی ذهنی نیز هستند اما برخی از کودکان دارای اوتیسم دارای هوش غیر کلامی نسبتاً خوب و حتی بالاتر از حد متوسط هستند. اوتیسم یک اختلال رشدی است که به پیامد آن، کودک میتواند درگیر با مشکلات قابل توجه زبان و گفتار گردد. هوش غیر کلامی به کودکان اوتستسک این امکان را میدهد تا با استفاده از مهارتهای استدلال دیداری و دستی که نیاز به استفاده کمی از زبان دارند، مشکلات پیچیده ای را حل کنند.

تواناییهای ویژه در اوتیسم بیشتر ازسایر گروهها مشاهده میشود. در یک مطالعه که با استناد به گزارشات والدین افراد اوتیسم و تستهای روانسنجی در بزرگسالی جمعآوری شده بود، ذکر شده است که یک سوم جمعیت بزرگسالان اوتیسم مهارتهای برتری نسبت به همکاران خود در یک یا چند حوزه را دارند. به عنوان یکی از جالبترین مهارتها، میتوان به کشیدن نقشه شهر توکیو توسط یک فرد اوتیسم که فقط بیست دقیقه از نمای بالا این شهر را مشاهده کرده بود، اشاره کرد.
مهارتهای ویژه به طور معمول در محدودهای خاص از تواناییها دستهبندی میشود. مطالعه دیگری نشان میدهد که بیش از ۷۰٪ از کودکان و بزرگسالان اوتیسم در حافظه، ۵۲٪ از آنها در تواناییهای بینایی – فضایی، ۳۲٪ در محاسبات و ۱۷٪ در نقاشی و موسیقی، مهارتهای خاص و ویژهای دارند. از طرف دیگر شناسایی و تقویت علاقهها و تواناییهای خاص میتواند افزایش عزت نفس و ایجاد فرصتهای تعامل و اشتغال در جامعه را برای کودکان و نوجوانان دارای اختلال طیف اوتیسم، تسهیل نماید.

در مطالعهای دیگر، پژوهشگران ۱۸ کودک دارای اختلال طیف اوتیسم را درمقاسیه با کودکان غیر اوتیستیک همسان مورد مطالعه قرار دادند. این کودکان 14 پسر و ۴ دختر بین ۷ تا ۱۲ سال بودند. این کودکان دارای مشکلات کلامی بوده و دارای بهره هوشی طبیعی بودند. در این پژوهش دانشمندان به این کودکان مسائل ریاضی ارائه دادند تا آنها را حل کنند.این پژوهشگران با صحبت کردن با کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم نحوه پاسخدهی آنها را جویا شدند و کودکان عنوان نمودند که آنها فقط جوابها را از حافظه خود بدست آوردهاند، برخی از شمارش استفاده کردهاند و برخی با شکستن هر مساله به اجزاء سادهتر به پاسخ دست یافتهاند که یک استراتژی نسبتاً پیشرفته است. منون عنوان میکند که کودکان دارای اوتیسم ممکن است به نسبت کودکان همسن غیر اوتیستیک در مراحل پیشرفتهتری از ریاضی قرار داشته باشند. آنها این پیشرفت را نیاموختهاند. بلکه این توانایی را به مانند یک نابغه مورد استفاده قرار میدهند.
در بخش دیگری از این پژوهش، منون و همکارانش در خواست نمودند که کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم و غیر اوتیستیک چند مسئله ریاضی را حل کنند. هر دو گروه از کودکان هنگام حل مساله مناطق مغزی یکسانی را درگیر مینمودند. اما افراد دارای اوتیسم الگوی منحصر به فردی از عملکرد مغزی را نشان میدادند. پژوهشگران الگوهای فعالیتی متفاوتی را در مناطق مختلف مغز مشاهده نمودند که اطلاعات دیداری اعم از کلمات، اعداد، اشیاء و چهره را پردازش میکند. بیشترین اختلاف در بخشی از این ناحیه بود که چهره را پردازش مینمود و جالب این بود که هر چه فعالیت در این منطقه تفاوت بیشتری نسبت به سایرین پیدا مینمود، فرد، دارای توانایی مهارت حل مسئله بهتری نیز بود. منون می گوید قشر گیجگاهی پیشین، یک منطقه بسیار انعطافپذیر است. به این معنی که در اثر تجربه بیشتر، بیشتر ارتقاء مییابد.
مطالعه دیگری که در زمینه هوش و استعداد در کودکان اوتیسم و ارزیابی مهارتهای حافظه انجام گرفته است، نشان میدهد که هیچ کودکی غیر قابل آموزش نیست. گفته میشود کودکان اوتیستیک استعداد ویژهای در به یادآوردن جزئیات و موارد جزئی که دیگران از یاد میبرند، دارند. در این مطالعه مطرح میگردد که این کودکان ممکن است ویژگیهای ژنتیکی یا مهارتهای آموختهشدهای داشته که به آنها این امکان را میدهد که تمرکز بالایی بر روی جزئیات داشته باشند. بدون اینکه عدم وجود مهارتهای دیگر بر این توانایی آنها تاثیر داشته باشد.
تحقیقات بیشتر در مورد مهارتها و استعدادهای ویژه در اوتیسم، نوید یافتن راه هایی برای افزایش و ارتقاء استعدادهای کودکان مبتلا به اوتیسم و همچنین ارائه بینشهای جدید برای کمک به شناخت این کودکان میباشد.
منابع: www.ncbi.nlm.nih.gov و autism-clinic
شما عزیزان میتوانید بعد از دریافت مشاوره رایگان از کارشناسان ما، با رزرو جلسه درمانی مرتبط با فرزند خود، جلسات کاردرمانی آنلاین و گفتاردرمانی آنلاین داشته باشید.