
مشکلات رفتاری در افراد مبتلا به اوتیسم بخصوص در کودکان و نوجوانان بسیار شایع است و ممکن است این مشکلات رفتاری برای خانواده ها بسیار چالش برانگیز باشند. براساس مطالعات و تحقیقات در این زمینه گفته می شود که مشکلات رفتاری در افراد مبتلا به اوتیسم اغلب درنتیجه ی نقایص اصلی شامل موارد زیر بوجود می آیند :
- عدم انعطاف پذیری شناختی
- مشکلات در تنظیم هنجار توجه
- پردازش حسی غیر عادی
- مشکلات در فهمیدن آنچه در اطراف اتفاق می افتد
- ندانستن راه های موثر برقراری ارتباط برای آنچه میخواهند یا نیاز دارند
- مشکلات در خواب مناسب و کافی
- و …
درنتیجه این نقص های موجب مشکلات رفتاری از جمله بی توجهی ها ، تکرار ها ، جستجوگری ها و با اجتناب های حسی ،پرخاشگری ، پریشانی و… میشود.
روتین ها و اوتیسم:
کودکان مبتلا به اوتیسم اغلب محیط های قابل پیش بینی را دوست دارند و ممکن هنگامی که روتین های آنها شکسته میشود بسیار ناراحت و یا به هم ریخته شوند و باعث بروز مشکلات رفتاری در آنها شود. مانند به هم خوردن ترتیب نشستن دور سفره یا تغییر کردن مسیر همیشگی رفتن به مدرسه.
عبور و تغییر از یک فعالیت به فعالیت دیگر :
کودک شما ممکن است درک نکند حالا زمان این است که از فعالیتی دست بردارد و به فعالیت دیگر بپردازد. شاید جمع کردن وسایل مورد علاقه ی کودک که با آن مشغول است و غذا خوردن یا بیرون رفتن موجب بروز مشکلاتی در رفتار کودک شود.
حساسیت های حسی :
کودکان مبتلا به اوتیسم معمولا مشکلات حسی را تجربه میکنند و این مشکلات شامل مشکلات بیش حسی و یا کم حسی در هر کدام از حس های لمس ، شنیداری، مزه و … میتواند زمینه ساز مشکلات رفتاری در افراد مبتلا به اوتیسم باشند.
خستگی :

این کودکان ممکن است به مشکلات خواب نیز مبتلا باشند درنتیجه اگر کودک شما ساعات خواب کافی و با کیفیت نداشته باشد می تواند موجب مشکلات رفتاری شود.
محرک های اجتماعی و مشکلات ارتباطی :
کودک شما ممکن است فهمیده باشد که هیچ دوستی ندارد و یا نمی تواند به خوبی دیگران در مدرسه فعالیت کند و یا ممکن است به دلیل عدم توانایی در درخواست کردن و یا کمک خواستن یا برطرف کردن خواسته ی خود و … تجربیات منفی را داشته باشد که این تجربیات می توانند موجب بروز مشکلات رفتاری شوند.
عوامل بسیار زیادی هستند که موجب بروز مشکلات رفتاری میشوند همچنین وجود مشکلات و اختلالات همراه، از جمله تشنج، اختلالات خلق، بیش فعالی و … نیز میتواند از جمله عواملی باشند که موجب بروز و یا تشدید مشکلات رفتاری در افراد مبتلا به اوتیسم باشند.
درمان :

درمان و مدیریت این مشکلات بسته به دلایل وجود آنها و نقص های اصلی موج و به درمان های رفتاری ، دارویی ، شناختی و.. زیرنظر متخصصین از جمله کاردرمان ، روانشناس ، روانپزشک و گفتاردرمان نیازمند است.
درمان ها شامل:
- آموزش در محیط طبیعی NET
- آموزش پاسخ محور PRT
- ABA
- آموزش بر اساس تفاوت های فردی و رشدی (فلور تایم)
درمان ABA سعی بر حذف رفتار های نامطلوب و تشویق برای انجام و افزایش رفتار های مطلوب دارد و دلیل رفتار ، خود رفتار و پیامد آن را مد نظر قرار میدهد این درمان شامل تکنیک های میشود :
- شکل دهی : دلیل و پیامد یک رفتار را تغییر دهند تا باعث افزایش یا کاهش رفتار شود
- ترغیب و حذف : با استفاده از سرنخ و با پاداش های کلامی و فیزیکی رفتاری را کاهش و یا افزایش می دهند
- ترکیب و تجزیه : با تجزیه ی یک رفتار به بخش های کوچکتر یادگیری آن را راحت میکنند و سپس این واحد های کوچک را به شکل رفتار اصلی شکل میدهند
- تعمیم : بر یادگیری یک رفتار علاوه بر محیط آموزشی در در محیط های غیر آموزشی تاکید دارد
مهسا فرهمندپور آسیب شناس گفتار و زبان
شما عزیزان میتوانید برای ارزیابی و درمان کودک خود به گفتاردرمانی آنلاین کلینیک کاکادو مراجعه فرمایید.
همچنین پیشنهاد میکنیم از مطالب صوتی پادکست کاکادو نیز بهره ببرید.
منابع : raisingchildren. Net.au